Design-rum

d

Designrummen är placerade i de gamla kontors- och arbetsutrymmena i polisstationen. Varje rum är individuellt inrett och en härlig konstnärlig bedrift. Inspirationen till vårt hotell och rummens inredning har kommit från namnkunniga finska formgivare som Tapio Wirkkala, Kaj Franck, Ilmari Tapiovaara, Nanny Still, Gunnel Nyman, Birger Kaipiainen och Erik Bruun. Rumreservationen inkluderar frukost, Wi-Fi, bastu samt gratis parkering. Alla våra rum är rökfria. Husdjur är välkomna i vissa av rummen.

Tapio

/ Tapio Wirkkala (1915-1985)

Hangös egen son var en ledande gestalt inom Finlands moderna industri, vars glas-, trä- och silverföremål förtrollade internationella designkretsar på 1950- och 1960-talen och lade grunden för framgången inom finsk design.

Rum för två personer

03

04

Maija

/ Maija Isola (1927-2001)

Isola är en av Finlands mest internationellt kända textilkonstnärer och en synlig del av den finska visuella miljön. Under sitt 38-åriga yrkesliv arbetade hon för Marimekko Oy och hennes tygdesigner är fortfarande en betydande del av Marimekos produktion.

Rum för två personer

Saara

/ Saara Hopea (1925-1984)

Hopea hade två karriärer som formgivare. Hon arbetade både som glas- och smyckesdesigner. Som glasdesigner skapade hon både serietillverkat glas och unikt konstglas, främst för Nuutajärvi glasbruk. Hopeas far var guldsmed, och efter hans död tog hon över driften av sin fars guldsmedsaffär i Borgå. Som smyckesdesigner blev hon känd för sina imponerande stora silver smycken.

Rum för två personer

05

06

Ilmari

/ Ilmari Tapiovaara (1914-1999)

Den moderna finska möbeldesignern var en arvtagare till Alvar Aalto. Tapiovaara utvecklade trä- och fanérböjningsmetoder långt bortom Aaltos metoder. På Keravan Puuteollisuus Oy utvidgade Tapiovaara som den första formgivaren i Finland sitt ansvar till industriella produktionsprocesser som traditionellt inte ingick i formgivarens arbetsområde.

Rum för två personer

Kaj/Casino

Det tidigare Kaj-rummet har nu renoverats till ett ljust och fräscht Hanko Spa-rum.

Rum föt tre personer

07

08

Lisa

/ Lisa Johansson-Pape (1907-1989)

Lisa Johansson-Pape var den mest betydande finska belysningsdesignern under andra hälften av 1900-talet. Förutom att hon designade en ovanligt bred kollektion av belysningsarmaturer för Orno Oy, förnyade hon även uppfattningarna om principerna för belysning och konstljus.

Rum för två personer

Nanny

/ Nanny Still (1926-2009)

Stills mångsidiga designkarriär började år 1949 som formgivare för Riihimäen Lasi Oy. Nanny Still McKinney definierade tre grundläggande principer för design: material, form och användning. Utöver att designa glas för Riihimäen Lasimuseo, skapade Still även smycken för Aura Guldsmide samt glas- och porslinprodukter för flera internationella tillverkare.

Rum för två personer

09

10

Birger & Yki

/ Birger Kaipiainen (1915-1988) & Yki Nummi (1925-1989)

Kaipiainen var en av de mest framgångsrika och kända formgivarna i Finland internationellt sett. Hans Paratiisi-servis för Arabia lämnade ingen oberörd. Yki Nummi var en av de moderna formgivarna som lyfte den finländska designen till internationell berömmelse. Han var en pionjär i användningen av nya material som akryl. Han ansåg att färgdesign var en av hans viktigaste arbetsområden. Han arbetade som formgivare för Tikkurila färgfabrik och grundade en färgtjänstbyrå samt utvecklade ett nytt målningsblandningssystem, Joker -färgkartan.

3-4 bäddsrum

Hanko

Hanko Självklart måste varje hotell i Hangö ha ett rum som är uppkallat efter vår stad. Rummet är dekorerat med en hel vägg som visar en bild av Hangö från början av 1900-talet, en tid då Hangö var en av de största hamnarna i Finland och då nästan 400 000 finländare emigrerade till Nordamerika.

Rum för två personer

11

13

Erik

/ Erik Bruun (s. 1926)

På Kuvamainos Oy skapade han sin första tryckta affisch i karriären, för Ayshire’s 50-årsjubileumsutställning. Som självständig reklamtecknare och grafiker har Bruun arbetat sedan 1953. Jaffa-logotypen och annonser, samt natur och naturskydd återspeglas i affischerna Merikotka (Havsörn) och Saimaannorppa ( Saimaa norpa).

Rum för två personer

Rut

/ Rut Bryk (1916-1999)

Rut Bryk var en central förnyare inom den finska moderna keramiska konsten, och som ateljékonstnär på Arabia under 1950-talet var hon en av de mest hyllade inom sitt område i Finland. Bryks stil varierar från naivism till modernism. Bryk var gift med Tapio Wirkkala.

Rum för två personer

14

31

Sand

Sand är ett dubbelrum av tre rum i samma enhet. Sand är inrett i en avslappnad och maritim stil.

Rum för två personer

Klippa

Klippa är det största dubbelrummet av tre rum i samma enhet. Klippa är inrett i en avslappnad och maritim stil. Rummet rymmer en extra säng utan problem.

Rum för två personer

32

33

Sten

Sten är ett av de tvåbäddsrum som ingår i en grupp om tre rum. Sten är inrett i en avslappnad och maritim stil. Rummet har separata sängar och en balkong mot innergården.

Rum för två personer